Kuhanje

O kuhanju sa lavandom

Recepti

Kulinarska upotreba lavande poznata je koliko i njena ljekovita upotreba. Drevni narodi i civilizacije lavandu su koristili za izradu slastica i kolača, začinjavanje ribe i mesa i razne ostale svrhe. Danas se ponovno povećava uporaba lavande u prehrani i stalno otkrivaju nove primjene. Navest ćemo vam nekoliko proizvoda koje možete i sami pokušati proizvesti.
Lavanda daje lijepu notu kako kiselijim tako i slatkim jelima. Ipak, pazite da aroma lavande ne prevlada u cijelom receptu.
Nemojte marinirati meso u lavandi duže od 48 sati. Djelovanje lavande i masnoće će proizvesti sapunast,loš okus, ako predugo mariniramo.
Lavanda ima prirodni afinitet prema crvenom mesu, divljači i ptičjem mesu; za bogat okus ribe; i za crveno i crno voće poput šljiva, kupina i sl.
Također se koristi za davanje okusa desertima poput sladoleda, sorbea i pečenih jela poput roštilja.

Lavandini keksi

• ½ šalice maslaca
• ½ šalice sirnog namaza
• 1 šalica šećera
• 2 čajne žličice suhog lavandinog cvijeta
• 1 jaje
• 2 šalice brašna
• 1/3 šalice marmelade, pekmeza (lavandinog pekmeza)

U zdjeli zamješajte mikserom sirni namaz i maslac. Dodajte šećer, lavandin cvijet, jaje i brašno. Istresite masu u zauljeni lim ili tavu. Pecite na 200 stupnjeva max 20 minuta. Nemojte spaliti (zasmeđiti) gornju stranu. Izvadite i namažite marmeladom ili pekmezom. Pospite orasima, lješnjacima ili bademima.

Rated 4.5/5 based on 15 customer reviews

Losos na grilu sa lavandom

Uzmite snop rascvjetale lavande i stavite stabljike u čašu vode 45 minuta do 2 sata. Namočene biljke mogu se raspršiti na ugljenima roštilja dok se losos peče, a rezultirajući dim daje blagi okus bora i lavande pečenom mesu lososa.

• 2 do 4 velika češnjaka, nasjeckana
• 2 žličice svježih pupoljaka lavande
• 1/4 šalice tamarija ili umak od soje
• 3 žlice meda
• 3 žlice limunovog soka
• 1/3 šalice maslinovog ulja
• 2 žlice prženog sezamovog ulja
• 4 svježa losos fileta

1. U velikoj zdjeli izmješajte češnjak i lavandu zajedno. Umiješajte tamari, med, sok od limuna i ulja pa miješajte sve zajedno.
2. Dodajte filete lososa u zdjelu, pokrijte i marinirajte 30 minuta ili dulje.
3. U vrijeme posluživanja, potpalite roštilj i stavite losos filete - kožnu stranu -dolje na roštilj. Pecite 8 do 12 minuta i često mažite marinadom, a zatim okrenite filete jednom i pecite još jednu minutu ili više dok meso bude neprozirno i lako se lomi viljuškom.

Rated 4.5/5 based on 15 customer reviews

Sorbet od lavande

• 500 ml vode
• 150 gr šećera
• 100 gr meda
• 1 žlica osušenih lavandinih cvjetića
• sok ½ limuna

Pomiješajte vodu, šećer i med te zagrijavajte dok se šećer i med ne otope. Skinite s vatre, dodajte lavandu, poklopite i ostavite pola sata. Procijedite, dodajte sok od limuna i slijedite upute vašeg aparata za izradu sladoleda.

Rated 4.5/5 based on 15 customer reviews