Home

O nama

O lavandi

Proizvodi

Tehnologija

Recepti

Ljekarna

Slike

Linkovi

Reference

 Prodajna mjesta

 Lavander Sapuni & Aroma đinđe

Promovirajte svoju stranicu

Grad Petrinja - link

Grad Hrvatska Kostajnica-link

Sisačko-moslavačka županija - link

 

 

                                                                          

Destilacija

Destilacija je vrlo kompleksan postupak, ako želimo dobiti vrhunsko ulje. Naizgled je proces jednostavan, ali ne pridavanjem pažnje detaljima dobijemo proizvod, znači ulje, koje nema sve potrebne sastojke u potrebnim količinama. Takvo ulje koje kvalitativno ne zadovoljava, teže se može i plasirati te postiže nižu cijenu. Kod destilacije lavandinog cvijeta može se koristiti nekoliko metoda, od onih starinskih do vrlo modernih. Kod svake je ipak bitno pažljivo mjerenje temperature i pristiska u kotlu te postizanje optimalnog načina hlađenja, tj. kondenziranja pare u kojoj se nalazi ulje.

ISKORISTIVOST LAVANDE ZA ULJE:

1.godina - iskoristivost 0.7%

2.godina - iskoristivost 1.8%

Ovdje, na slici lijevo, vidimo jedan standardni stariji proces destilacije, koji se ipak još naveliko koristi u svijetu, pogotovo u nerazvijenijim zemljama, a sudeći po dokumentarnim emisijama HRT-a, i kod nas na Hvaru.

Kapacitet: 200 do 800 litara
Vrijeme destiliranja: 2 do 3 sata
Gorivo: drvo,ugljen, lavandina slama
 

Spremnik je zaštićen zidom koji umanjuje gubitak topline. Mreža pri dnu kotla odjeljuje vodu koja isparava od biljnog materijala. Iskorišteni biljni materijal postaje slama i može se koristiti za održavanje vatre. Osim vatre na kruta goriva, spremnik se može zagrijavati plinskim ili plamenikom na lož ulje. Na taj način je lakše kontrolirati parametre temperature.

Na slici desno vidimo moderniji princip destilacije. Skoro sve je isto kao kod prijašnjeg, osim što se para ne stvara zagrijavanjem vode u kotlu već se upuhuje u kotao pomoću generatora pare, pokretanog na struju. Para prolazi kroz biljni materijal i oslobađa čestice ulja. Ta smjesa pare i ulja odlazi u kondenzator gdje se hladi i curi u separator/dekantator. Pošto je ulje lakše od vode, ono pluta na površini vode. U separatoru se ulje odjeljuje od vode. Ta voda koja ostaje poslije destilacije ima miris lavande i tragove ulja. Taj nus proizvod se zove Hidrolat i također se može prodavati kao vrlo korisno sredstvo (za glačanje, umivanje, pranje...)

Na ovoj slici vidimo moderan princip destilacije u hermetički zatvorenim prikolicama koje se traktorom dovezu u destileriju, tamo se na njih priključi generator pare koja odozdo prema gore prolazi kroz svježe požnjevenu lavandu. Na vrhu prikolice je otvor za cijev koja vodi u kondenzator. U Francuskoj postoje takve moderne "drive-in" destilerije gdje se brzo i efikasno može na ovaj način može destilirati ulje uz neku naknadu.

 

"Drive-in" destilerija blizu mjesta Malaucene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzejski primjerci destilatora iz Muzeja Lavande u mjestu Coustelet Luberon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Destilerija kapaciteta 40 tona (20 x 2) koja opslužuje zadrugare u malom mjestu Simmiane la Rotonde.

Zadruga ima oko 800 ha plantaža lavande i lavandina.

 

 

 

 

Sadnja

Održavanje

Žetva

Sušenje

Destilacija  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolovoz 2005. - Travanj 2014.